Tuesday, September 14, 2010

Ümber Ugljani Zadarisse

Leino:
Eile toimusid siis pulmad, pidu kestis täna-hommikuse päikese-tõusuni. Juba siis oli selge, et kulminatsioon oli toimunud.
Täna oli Nõrk Päev. Tuul oli nõrk… Liikumiskiirus oli nõrk… Kala võtmine oli nõrk… Ja ega ka enesetunne ei saanudki midagi muud olla, kui nõrk…
Päeva esimene pool kulges mootori tähe all. Tavapärane ujumispeatus lõppes sellega, et esteetidest naispere teatas, et sm. Moos ei olnud duši all käinud ja säherdust roppust meie jahil ei taluta. Riputatigi vaene mees otsa külge, üle parda ja täiskäik. Kiirus 5 sõlme, vahepeal paistavad jalad vahepeal peanupp. Kiirus 6 sõlme, pead enam eriti näha pole. Kiirus 6,8 sõlme, takistab hirmsasti edasiliikumist, tehakse ettepanek ots läbi raiuda. Moos saab esimese hingetõmbe. Tundub, et saab veel elulooma. Tõmbame mehe pardale. Kõrvad, silmad, hambad ja muud avaused on puhtaks uhutud. Peale väikest elevust jätkame naftajõul. Meri on täiesti plekk. Otsustan, et tekilt koisse kobida ja pisut puhata. Saan vaevalt silma kinni, kui mingi nõid masti kraapis ja tuule üles keeras. Kreen 15 kraadi, kiirus 6,6 sõlme. Kapten koi ja seina vahel kinni. Mis kord see on?
Lõunapausi tegime Muline lahes Ugljani saare põhjatipus. Perekond Kleptod keelduvad randa minemast, sest muuseumi ei ole ja Marit ilma selleta keeldub oma pikki jalgu maale tõstmast. Saadame asendustiimi Moos-Siki, või kõlaks paremini Sikimoos, kes osutub üllatavalt edukaks tuues granaatõunu. Need sobivad hästi magustoiduks peale a la carte pastat, mis tunnistati konkurentsitult parimaks senise reisi vältel. Au ja kiitus kambüüsitoimkonnale!
Õhtuks oli vaja jõuda Zadarisse, et leida sealt kadunud poeg Joonas. Üllatusena avastasime, et Zadari vanalinna tänavad olid sillutatud kahhelplaatidega, kõikuva pinna kohta oli see kohalike poolt alatu trikk, aga meeskond hoidus hoolega libastumast.
Õhtusöögi kõrvale joodi ainult üks liiter veini. Kokamutt piilus hindava pilguga meie seltskonda ja pidas kõige karmimaks merekaruks Rauli, kelle supi ta otse mereveest keetis. Tagasi saadetud supp tekitas ehmatuse ja oma veast aru saanuna lisas kokk veel soola. Paraku selgus, et Raul ikka Läänemere riimvetega rohkem harjunud on ja 35 promilline soolalahus temalegi vähe liig.
Foto: lotos-croatia.com
Kui noorpaar juba uinunud oli saabus jahile Joonas. Kaasas liiter rummi ja teine ouzot. Tänud taevale! Kapten siinkohal lõpetab.




No comments: